ENS@CUHK Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

唉, 既然講左一樣, 我忍唔住講埋落去.

+4
知德
TOMMYSHUN
eva
pkpkchiu
8 posters

向下

唉, 既然講左一樣, 我忍唔住講埋落去. Empty 唉, 既然講左一樣, 我忍唔住講埋落去.

發表  pkpkchiu 周日 6月 14, 2009 3:40 pm

一路以來, 我同一d ENS人(例如希), 為大家付出ge, 為ENS付出ge, 真係好多好多. 我上莊, 搞ocamp, 搞打波, 到而家玩ocamp做組長.....
真的很累很累.
你而家問翻我, 我真係唔知咁樣係為咩, 可能係想幫下自己個系, 又可能係想學下野, 又可能只想開開心心而已....

我明白付出唔一定要有回報. 但係, 我期望我同個d為緊ens付出ge人, 起碼可以得到ens人之間ge尊重, 體諒, 甚至可憐.

我讀左兩年啦, 又參與/搞過咁多活動, 因此我自信我ge感覺一定比大家真切.
而我ge感覺係: 尊重, 體諒, 甚至可憐少得可憐.
kinder係一個例證, 佢一路都係度攻擊我, 我都忍. 跟住karaoke個晚仲要串埋我d 朋友... 除了憤怒之外, 我感到ge只有悲傷.
悲傷, 係因為自己為ens付出而換來的, 只有敵意. 為大家感氣氛搞活動, 換來的只有譏笑. 努力想聯繫好ens人, 最後被孤立的卻是自己.

本來我感到很灰, 連ocamp的所謂大組長都不想做, 因為知道自己已經不屬於這裡了. 只想好好enjoy一下我最後一個ocamp而已.
但後來為了大家, 頂硬上做翻組長. 都係想大家好. 我再次將自己的意願放到次位了.
但係我再次失望.
很多東西不說出口了, 我還能忍. 總之我感到好煩, 整件事好on9, 好搞笑, 簡直哭笑不得.
大家不尊重我不緊要.
希望大家以後懂得尊重其他為付出的人.

我知道這段說話很主觀, 但這是我現在的感受. 不中意睇, 可能盡情反駁.

pkpkchiu

文章數 : 101
注冊日期 : 2008-07-30

回頂端 向下

唉, 既然講左一樣, 我忍唔住講埋落去. Empty 回復: 唉, 既然講左一樣, 我忍唔住講埋落去.

發表  eva 周二 6月 16, 2009 8:28 pm

換個角度睇, 你就快捱完喇, 恭喜你!
你有心機打咁長, 我都有心機睇晒的, 唔好咁灰~

eva

文章數 : 13
注冊日期 : 2008-09-04

回頂端 向下

唉, 既然講左一樣, 我忍唔住講埋落去. Empty 回復: 唉, 既然講左一樣, 我忍唔住講埋落去.

發表  TOMMYSHUN 周三 6月 17, 2009 8:35 pm

PK,其實真係好多謝你一路以來做的事!睇得出你好正!!
我都有同感冇人理....開topic都冇人理..!

同埋k小姐真係一個.....唔care人地感受的人。

支持你!

TOMMYSHUN

文章數 : 20
注冊日期 : 2008-09-10

回頂端 向下

發表  知德 周五 6月 19, 2009 12:57 am

pk超,雖然我唔清楚那天kinder同你講過d咩,不過我相信kinder唔係有心想批評你們。

你地搞既活動我大都有去,見到你們都很有心、有力去搞,呢點大家見到。我好開心你們可以搞到咁多活動比大家玩。不過活動當中可能有點不足之處,kinder想給你意見,讓你們做好d。她不是有心批評的,你唔好咁介懷。

不過以上都係我覺得,實情就不太清楚。解鈴還需繫鈴人。

至於大組長,你一定要做呀,重要做到最好,支持你!希望你開心返啦!

知德

文章數 : 7
注冊日期 : 2008-08-24

回頂端 向下

發表  LKS 周四 6月 25, 2009 12:24 pm

算la, 唔做都做左咁耐。好頭好尾la!!我估ens 無人會孤立你ga!!

LKS

文章數 : 1
注冊日期 : 2008-09-12

回頂端 向下

發表  Jeff 周四 6月 25, 2009 7:01 pm

有時候, 付出及回報, 在時間上並不對稱.

今天所付出的, 未必即日可以得到相對應的回報.

惟有懂得堅持者, 才可於無法預計的那一刻, 得到可觀的回報.

我大抵明白你的感受. 我深信你終有苦盡甘來之時!

加油! 所有輔員及OC一齊加油!

Jeff

文章數 : 35
注冊日期 : 2008-08-15

回頂端 向下

發表  Jasmine 周四 7月 16, 2009 9:03 am

I was randomly browsing around then i see yr msg here.
although i did not really know wt happend, but i support u ar pk chiu!
i understand yr hope to get all ENS-ers together. I tried to do the same thing in secondary school and i failed to do so as well.*
In life things might not always work in the way according to our wish, but please don't be gray. I am sure that true friendships are developed here.
+ oil for the coming ocamp . 撐你 despite we are in different groups haha XD

Jasmine

文章數 : 7

回頂端 向下

發表  gy 周四 12月 10, 2009 12:02 am

無黎咁耐 都唔知ens發生咩野事添

其實我都好明白你既感受 想當年我做P都做到成隻狗咁 結果都係俾人(當然都係d前輩啦)插到死
自己個陣唔係話做得好好 但總係諗住 無功都有勞呀 大家ens人 唔駛咁呀嘛 都灰左好耐
只要你有盡過力 問心無愧 就算啦 ens人既要求係咁高架啦
我都睇得出你為ens出左唔少力 其實講心個句 我的確比較中意你地個year 玩得 又有noise
最後一年 玩得開心d啦 唔好理埋d無謂野 攪到自己唔開心

希望會開解到你 雖然唔知 pk超你仲會唔會睇到我既reply hahahhaha

gy

文章數 : 40

回頂端 向下

發表  pkpkchiu 周五 12月 11, 2009 5:02 pm

i read it !
thanks gy !
really long time no see la !
how do u do ?

pkpkchiu

文章數 : 101

回頂端 向下

發表  gy 周六 12月 12, 2009 1:24 pm

無乜特別 而家係浸大返緊工做 RA
非常懷念中大既生活 >.<

gy

文章數 : 40

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章